Катар има интерес към проекта за изграждане на Институт за устойчиво

...
Катар има интерес към проекта за изграждане на Институт за устойчиво
Коментари Харесай

Катар има интерес да изгради в България център за онколечение с технология от ЦЕРН

Катар има интерес към плана за създаване на Институт за стабилно развиване в България с технология от ЦЕРН.

Това стана ясно по време на срещата сред президента Румен Радев емира на страната Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който е на държавно посещаване у нас по покана на българския президент.

Двамата държавни глави са разискали плановете, които са от съвместен интерес за двете страни, като в центъра е одобряването на България като районен център на осведомителните технологии в Югоизточна Европа и бързото развиване на телекомуникациите и туризма основават предпоставки за привличането на вложения от Катар.

Двамата държавни глави са разискали редица планове от съвместен интерес в областта на земеделието и производството на храни, транспортната инфраструктура, енергетиката, науката и образованието, спорта и други.

Един от тях е планът за построяването на Институт за стабилно развиване в България с технология от ЦЕРН, в който да бъде основан и център за лекуване на онкологични болести с адронна терапия и образование на физици.

Страната ни има интерес да употребява и опита на Катар в построяването на интермодални пристанища, както и за привличането на вложения в построяването и развиването на инфраструктура у нас, която е част от европейските транспортни коридори, е очебийно на срещата.

Усилията на България за енергийна диверсификация и доставки на природен газ за страната ни от Катар също бяха разисквани по време на диалозите сред формалните делегации и беше изразена позицията на страната ни декларираният интерес за партньорство да бъде надграден със сключването на двустранен контракт, оповестяват от прессекретариата на президента.

Като изключително перспективна сфера от съвместен интерес беше маркиран обменът на вложения и опит в областта на земеделието и построяването на аграрни ферми у нас, които да осъществят своята продукция в Катар.

В рамките на визитата на Шейх Тамим бин Хамад ал-Тани в София се организира Българо-катарски бизнес конгрес с присъединяване на над 60 бизнесмени от Катар и ще бъдат подписани редица документи за двустранно съдействие сред Република България и Държавата Катар в региона на енергетиката, младежта, културата и спорта, образованието и науката и предприемачеството.

В качеството си на ръководител на Съвета на Европейски Съюз, България ще продължи да поддържа интернационалните начинания за подсилване на съдействието и политическия разговор за стабилизиране на района на Персийския залив, акцентира президентът Румен Радев. Държавният глава беше безапелационен, че мирните договаряния и интернационалната дипломация следва да бъдат насърчени за превъзмогване на провокациите. „ Преговорите и взаимното ценене на ползите на страните са безалтернативни в процеса на разрешаването на актуалните проблеми в Персийския залив. Стабилността и сигурността на страните-членки на Съюза за съдействие в Залива е от основно значение за България и Европа “, съобщи президентът.

По време на срещата си с емира на Държавата Катар беше изразена и признателността на страната ни за поддръжката, която близкоизточната страна и Негово Височество Емира-баща, шейх Хамад бин Халифа Ал Тани оказаха за освобождението на наказаните на гибел в Либия български медици.

По-рано през днешния ден пред президентската институция се състоя церемонията по формалното посрещане на Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани в България. Двамата държавни глави организираха персонална среща и разгледаха центъра на София, както и културно-исторически забележителности в столицата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР